Ursprungen till namnet Bogdanov: "Gett av Gud" eller finns det andra alternativ?

Anonim

Detta är sättet att förklara ursprunget till Bogdanovs efternamn som "givet av Gud". Det verkar som allt kan stoppa detta, men nej, det finns andra nyanser. Familjen Bogdanovs historia är inte så enkelt som det verkar.

Bulgariska rötter

När Ryssland döpt började namnen tas från kalendern. Det kunde ha varit Fedot Ankirsky.

Image

De mötte Caesareas heliga Fedot, som blev döpt, namngav Bogdan. När barnet namngavs med detta namn hoppades de att hans liv skulle bli upplyst, som en martyr, men svår och rättfärdig. Alla trodde alltid att det fanns en himmelsk koppling mellan namnet och den person som bär den.

Ursprungen för namnet Bogdanov bildades under XVI-XVII-seklet, då Ryssland kunde fråga frågan: "Vems son är du?" Därefter tillsattes, som svar, morfemen "-s". Patronymicen bildades enligt samma enkla princip, till exempel Mikitka Bogdanov. Så senare bildades namnet.

Grekiska början

Vår kristenisering kom från byzantin, där grekiska vanligtvis användes. I det ortodoxa imperiet fanns namnet Theodote, som på ryska lät som Fedor eller Fedot, men i översättning menade det allt som "Gett av Gud". Det är det andra förståeligt alternativet som gick till folket, tillsammans med Fyodor, vars betydelse förstod inte alls.

Image

Det är, mellan Fedor och Bogdan, kan du sätta jämlikhet. Då är det tydligt ursprunget till namnen Bogdanov, liksom Fedorov, Fedotov. Samtidigt blir det tydligt att de är namngivna, oavsett hur mycket det kan skilja sig från ljud.

Gamla slaviska namn

Det var i Ryssland namnet Bozhko. Bulgarier använder fortfarande det allmänt. Dess mening skiljer sig inte från ovanstående. Bara för Ryssland var det en diminutiv, tillgiven version av namnet Bogdan. Ursprungen till namnet Bogdanov gav upphov till andra versioner associerade med namnet Bozhko: Bozhkov, Bozhenki. Det är möjligt att namnet på vår stora arkitekt Vasily Bazhenov på något sätt är kopplad till namnet Bogdan. Men det här är ren spekulation.

Analys av namnet Bogdanov

Hur uppfattar människor omedvetet Bogdanovs? Först och främst, som modiga, oförskämda och kalla människor. Sådana funktioner som en modig, stor, majestätisk, bra och då - ljus, stark, snabb, aktiv kommer till bakgrunden.

Image

Betydelsen av efternamnet Bogdanov, som på emotionell och undermedveten nivå kan uppfattas annorlunda, visar sig vara en främling en stor undertext: han känner styrka och tryck i sin nya bekantskap.

Principen för bildandet av dubbla efternamn

I Europa uppträdde dubbla namn på två sätt: Familjebodens namn eller fruens namn tillsattes.

I Ryssland gick denna process på en annan princip. Familjen förgrenas, och efternamnet blev dubbelt. Under 1700-talet började framställningar lämnas in för att få ett efternamn. Till exempel var kompositören Rimsky-Korsakovs släkt mycket gammal.

Senare började dubbla efternamn på tiden för katarina II att bildas enligt en princip som antogs från romarna. Efter en betydande militär seger, namnet på den plats där personen blev berömd, tillkom familjenamnet.

Senare från mitten av XIX-talet lade många av våra författare en pseudonym till sina efternamn.

Under 1900-talet blev denna process godtycklig i vårt land.

hittebarn

Vad är intressanta dubbelnamn? Bogdanov är ett smeknamn som har en annan historia. Bogdan kallades ofta ett barn i blöjor eller ett olagligt barn. Man trodde att han själv gavs av Gud. Dessa Guds barn blev Bogdanovs. Folkets ord har samband med detta: "Barnet är inte döpt, det är Bogdan", "Bogdanushka är alla präster".

Så dubbelnamn dök upp - Bogdanov (a) plus en till. Bära dem och män och kvinnor. I. S. Turgenev hade en halvsyster som den vackra fadern inte kände igen. Han började lätt romaner och var inte intresserad av några av hans barn. Han och hans familj uppförde sig kallt och fristående. När en tjej föddes otroligt, började hon bära namnet Bogdanov. Supplement Lutovinova tillade henne, för att något associera med den arveliga egendomen av Turgenevs. Och det visade sig - Bogdanov-Lutovinova.

Image

Den berömda anmärkningsvärda konstnären N. P. Bogdanov-Belsky rapporterade om sig själv att han var son till en fattig kvinna som inte hade en man, så han blev Bogdanov och Belsky tillsattes från länets namn där han bodde.

Det finns inget särskilt svårt i ursprunget till Bogdanovs efternamn. Detta är ett barn som ofta bett från Gud, en grundare eller helt enkelt ett dopat barn som måste leda ett rättfärdigt liv. Detta namn gav upphov till patronymicen, från vilken efternamnet bildades därefter.

Intressanta artiklar

Näyttelijä Viktor Khorinyak: elämäkerta, henkilökohtainen elämä, työ

Mikä on otsoni? Sen ominaisuudet ja vaikutus ihmisen elämään

Tiedätkö, mitä Damoclesin miekka on?

Kiven alexandriitin edut ja ainutlaatuisuus